Acta Publica har del i två olika nomineringar till årets Stora Journalistpris. Vår databas spelade en betydande roll för DN:s artikelserie om IT-skandalen som fick två ministrar att avgå. Dessutom har Acta Publicas CTO Martin Fredriksson chans till vinst med en självlärande nyhetsrobot.

Det var i början av juli som Dagens Nyheter publicerade sin första av flera artiklar om Transportstyrelsen. Artiklarna visade att myndigheten genom att outsourca sina IT-system hade röjt sekretessbelagda uppgifter som hotade rikets säkerhet. Snart skulle skandalen växa och handla om regeringens hantering av frågan, vilket ledde till att två ministrar tvingades bort från sina jobb.

Genom Acta Publica kom tidningen över det strafföreläggande mot myndighetens GD Maria Ågren som blev startskottet till DN:s artikelserie om IT-skandalen.

– Acta Publica hade stor betydelse då vi kunde identifiera strafföreläggandet mot henne. Vi hade lagt en bevakning på hennes namn och personnummer i databasen. Efter detta följde ett omfattande journalistiskt jobb, med intervjuer och många offentliga handlingar som bidrog till avslöjandet, säger Kristoffer Örstadius.

Han beskriver databasen som en värdefull resurs som gör det möjligt för journalister att bevaka myndigheter och söka information bakåt om företeelser och personer som granskas.

– Det är jättehedrande att vara nominerad naturligtvis, och när jag tittar på året som gått upplever jag att det har producerats mycket bra journalistik. Den grävande journalistiken mår väldigt bra just nu, säger Kristoffer Örstadius.

Acta Publicas CTO Martin Fredriksson är stolt över den betydelse databasen fick för artiklarna.

– Det var väldigt kul att vi kunde bidra med en avgörande pusselbit i det jobb som Dagens Nyheter gjorde. Den här publiceringen är ett av de största jobb vi varit inblandade i. Men vi förekommer som källa nästan dagligen i nyheter, även i större gräv, säger han.

Även Martin Fredriksson själv är nominerad till Stora journalistpriset. Nyhetsroboten Robotea som han har skapat åt nyhetsbyrån Siren är nominerad i kategorin Årets förnyare. Roboten begär in dokument, gör nyhetsvärderingar och sorterar ut vilka handlingar som ska gå vidare till journalister av kött och blod.

Roboten kan dessutom själv skriva nyheter utifrån dokumenten. Genom maskininlärning blir den hela tiden bättre på att göra nyhetsvärderingar.

– Maskiner är bra på att hitta avvikelser och inom journalistiken är avvikelser ofta mer nyhetsvärda. Genom att hela tiden läsa samma typ av dokument från samma myndigheter tränar roboten upp den här förmågan och blir bättre, säger Martin Fredriksson.

Roboten sattes i drift i somras och hittar nu nyheter dagligen. Men att den skulle göra journalister arbetslösa finns det ingen risk för, menar Fredriksson.

– Nej, det är snarare så att det underlättar för journalister och ger dem mer tid för att göra det de ska: att ta citat, göra intervjuer och söka mer information, säger han.

Foto: Magnus Bergström

Acta Publica

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med de senaste uppdateringarna om Acta Publica AB.

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev!