4000 namn på europeiska islamister. Det innehöll filerna som Uppdrag Granskning tog del av i samarbete med tyska public service. Namnen kommer från en läcka från Islamiska Statens egen säkerhetstjänst.

– Vi har gått till botten med de svenska namnen på listan. Med hjälp av bland annat er databas har vi hittat domar, strafftidsbeslut, t.om. skilsmässoprocesser där vi har kunnat se hur de här namnen hör ihop. Vi har kunnat kartlägga nätverk och upptäckt en man som har organiserat jihad i 20 års tid, säger Axel Gordh-Humlesjö på Uppdrag Granskning.

Acta Publicas VD Christian Tamker presenterar arkivet för SVT i Göteborg

Acta Publicas VD Christian Tamker presenterar arkivet för SVT i Göteborg

SVT:s Uppdrag Granskning var en av de första redaktionerna som tecknade sig för nystartade Acta Publica. Nyttan har varit stor. Med hjälp av Acta Publicas arkivfunktion har den grävande redaktionen bara i detta gräv hittat hundratals myndighetsdokument där de svenska jihadisterna förekommer.

– Vi har kunnat se hur äldre generationer har suttit på samma anstalt som de yngre förmågorna vid samma tidpunkt.

Enligt Säkerhetspolisen utgör de unga män som har återkommit från Syrien det stora hotet på svensk mark. Men bakom de unga jihadresenärerna står betydligt äldre personer som organiserar nätverken, samlar in pengar och producerar propaganda.

“Mäklaren” kallas Uppdrag Gransknings huvudperson Säpo. Hans roll har tidigare varit okänd men på onsdagen avslöjas han av Uppdrag Granskning.

– Han binder ihop nätverken, står i skuggan och finansierar. Vi hittade en dom om bokföringsbrott som ledde oss vidare till en förundersökning där vi hittade brev adresserade till al-Qaida-ledare, säger Axel Gordh-Humlesjö.

Programmet sänds kl. 20.00 på SVT1.

Acta Publica

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev med de senaste uppdateringarna om Acta Publica AB.

Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev!