Siren, Acta Publica och Be Informed går samman

För mindre än tre år sedan började ägarna till Piscatus och Nyhetsbyrån Siren att samarbeta kring arkivtjänster. Tillsammans har gruppen lanserat arkivbolaget Acta Publica och rapportföretaget Be Informed.

Nu samlas alla verksamheter under en gemensam flagg. Ett holdingbolag, Arvakur Holding, förvärvar samtliga aktier i rörelsebolagen Siren, Acta Publica och Be Informed. Bolagen kommer att integrera produktion, marknad och innovationsarbete.

– Personkemin mellan oss i gruppen har varit fruktsam. Vi har skapat nya tjänster, utvecklat avancerade AI-lösningar, hittat nya affärsområden och segment. Nu tar vi samarbetet till en ny nivå, säger Sirens VD Matti Larsson.

– Sammanslagningen innebär att vi blir betydligt slagkraftigare och kan utveckla våra verksamheter mera effektivt. För kunderna har samarbetet redan lett till att vi lagt till flera nya informationskällor som gynnat båda verksamheternas kunder. Nu kommer vi att i skärningen mellan verksamheterna kunna erbjuda nya tjänster som till exempel abonnemang på färdiga bevakningslistor, säger Mikael Ekman, vd på Acta Publica.

Arvakur Holding ägs till 50 procent av Siren Holding, som ägs av tre av de ursprungliga grundarna till Siren – Matti Larsson, Anders Nilsfors och Magnus Karlén. Den andra halvan ägs av Robert Aschberg, Martin Fredriksson, Mikael Ekman och Jiri Pallas. Styrelseordförande i Arvakur är Robert Aschberg.

För ytterligare information:
Matti Larsson, 0722-135510, matti.larsson@siren.se
Mikael Ekman, 0733-401930, mikael.ekman@actapublica.se

Acta Publica bidrog till prisnomineringar

Acta Publica bidrog till prisnomineringar

Acta Publica har del i två olika nomineringar till årets Stora Journalistpris. Vår databas spelade en betydande roll för DN:s artikelserie om IT-skandalen som fick två ministrar att avgå. Dessutom har Acta Publicas CTO Martin Fredriksson chans till vinst med en självlärande nyhetsrobot.

Det var i början av juli som Dagens Nyheter publicerade sin första av flera artiklar om Transportstyrelsen. Artiklarna visade att myndigheten genom att outsourca sina IT-system hade röjt sekretessbelagda uppgifter som hotade rikets säkerhet. Snart skulle skandalen växa och handla om regeringens hantering av frågan, vilket ledde till att två ministrar tvingades bort från sina jobb.

Genom Acta Publica kom tidningen över det strafföreläggande mot myndighetens GD Maria Ågren som blev startskottet till DN:s artikelserie om IT-skandalen.

– Acta Publica hade stor betydelse då vi kunde identifiera strafföreläggandet mot henne. Vi hade lagt en bevakning på hennes namn och personnummer i databasen. Efter detta följde ett omfattande journalistiskt jobb, med intervjuer och många offentliga handlingar som bidrog till avslöjandet, säger Kristoffer Örstadius.

Han beskriver databasen som en värdefull resurs som gör det möjligt för journalister att bevaka myndigheter och söka information bakåt om företeelser och personer som granskas.

– Det är jättehedrande att vara nominerad naturligtvis, och när jag tittar på året som gått upplever jag att det har producerats mycket bra journalistik. Den grävande journalistiken mår väldigt bra just nu, säger Kristoffer Örstadius.

Acta Publicas CTO Martin Fredriksson är stolt över den betydelse databasen fick för artiklarna.

– Det var väldigt kul att vi kunde bidra med en avgörande pusselbit i det jobb som Dagens Nyheter gjorde. Den här publiceringen är ett av de största jobb vi varit inblandade i. Men vi förekommer som källa nästan dagligen i nyheter, även i större gräv, säger han.

Även Martin Fredriksson själv är nominerad till Stora journalistpriset. Nyhetsroboten Robotea som han har skapat åt nyhetsbyrån Siren är nominerad i kategorin Årets förnyare. Roboten begär in dokument, gör nyhetsvärderingar och sorterar ut vilka handlingar som ska gå vidare till journalister av kött och blod.

Roboten kan dessutom själv skriva nyheter utifrån dokumenten. Genom maskininlärning blir den hela tiden bättre på att göra nyhetsvärderingar.

– Maskiner är bra på att hitta avvikelser och inom journalistiken är avvikelser ofta mer nyhetsvärda. Genom att hela tiden läsa samma typ av dokument från samma myndigheter tränar roboten upp den här förmågan och blir bättre, säger Martin Fredriksson.

Roboten sattes i drift i somras och hittar nu nyheter dagligen. Men att den skulle göra journalister arbetslösa finns det ingen risk för, menar Fredriksson.

– Nej, det är snarare så att det underlättar för journalister och ger dem mer tid för att göra det de ska: att ta citat, göra intervjuer och söka mer information, säger han.

Foto: Magnus Bergström

Samarbete mellan Retriever och Acta Publica skapar nya researchmöjligheter

I ett spännande samarbete väljer nu Retriever att anlita Acta Publica som leverantör av juridisk information. Det innebär att Retrievers kunder nu kan få direkt kontakt med Acta Publicas sökmotor för att skapa sig en helhetsbild av de företag som de är intresserade av.

– Våra kunder kan nu direkt få svar på om företag de undersöker också förkommer i rättsliga sammanhang, vilket hjälper dem att bättre utvärdera och bedöma risker i sina verksamheter, säger Mikael Andersson, Director för Business Insights på Retriever.

– Det känns väldigt bra att vi nu med vår juridiska information som bas inleder ett samarbete med ett av landets ledande analysföretag, säger Mikael Ekman, VD för Acta Publica, Därmed skaffar vi oss ännu en viktig plattform för den offensiva satsning vi inlett det senaste kvartalet.

Acta Publica rekryterar ny VD

Mikael Ekman

Mikael Ekman

Mikael Ekman tillträder som tf VD för arkiv- och researchbolaget Acta Publica. Ekman har mer än 20 års erfarenhet av arbete med research och källkritik, inte minst inom polis- och rättsväsendet, och är tjänstledig från tjänsten som ansvarig för samhällsprogrammen på produktionsbolaget Jarowskij.

– Jag ska i första hand leda arbetet under fas två i vår långsiktiga satsning på expansion. Nu gäller det att utveckla våra befintliga tjänster och även att bredda vårt underlag med helt nya infallsvinklar på sökmotorer, berättar Mikael Ekman.

Acta Publica grundades 2016 genom en sammanslagning av Nyhetsbyrån Sirens arkivverksamhet och Piscatus. De flesta stora nyhetsorganisationer, professionella researchbolag och rekryteringsföretag har tecknat avtal. Efter det första årets tunga investeringar ser framtiden ljus ut.

Christian Tamker, avgående VD, har drivit bolaget det första året och är nöjd med sin insats.

– Det har varit en tuff tid, men bolaget är nu där jag ville att det skulle vara. Acta Publica kommer under 2017 att omsätta över 6 miljoner kronor och redovisa goda marginaler. Det är med stolthet jag nu lämnar över och går vidare i min karriär.

Samtidigt med VD-bytet övertar Sirens VD Matti Larsson ordförandeklubban i bolaget från Robert Aschberg, som kvarstår i styrelsen som ledamot.

Kvinnojourspris till My Vingren

My Vingren. Foto: David Lagerlöf

My Vingren. Foto: David Lagerlöf

Acta Publicas medarbetare My Vingren har fått utmärkelsen ”årets kvinnohjärta” av Sollentuna kvinnojour.

My Vingren är prisbelönt journalist och researcher och har frilansat för Acta Publica sedan i november. Hon mottog utmärkelsen i samband med Sollentuna kvinnojours årsmöte på tisdagen.

Motiveringen lyder: ”Som en verklighetens Lisbet Salander infiltrerar hon och avslöjar de män som på nätet gömmer sig bakom identiteter där de känner sig fria att utnyttja flickor och sprida hat. Med nitisk noggrannhet kartlägger hon dessa män och bringar dem upp i strålkastarljuset där hon drar av dem masken.”

– Jag blev väldigt glad när jag fick höra motiveringen. Just kvinnojourernas arbete är något jag brinner starkt för, därför det känns det särskilt hedrande, säger My Vingren.

”Årets kvinnohjärta” delades i år ut för åttonde gången och syftet är att uppmärksamma insatser för utsatta kvinnor.

My Vingren har även tidigare uppmärksammats för sin journalistik och research. Tillsammans med Expressen fick hon 2014 Grävande Journalisters pris Guldspaden för avslöjandet kring det anonyma hatet på internet. Samma år blev hon nominerad till Stora Journalistpriset.

Hos Acta Publica jobbar hon bland annat med bakgrundskontroller. En bakgrundskontroll kan hjälpa företag och organisationer att rekrytera rätt person eller skapa trygghet i affärsöverenskommelser. Men My Vingrens jobb kan också handla om att skydda enskilda individer.

– Det kan vara till exempel säkerhetsbedömningar av män på uppdrag av kvinnojourer. Vi kan ge underlag som gör att de kan bedöma vilka insatser som behövs för att skydda en kvinna som hotats.

Acta Publica ger kraftiga rabatter på just bakgrundskontroller till ideella organisationer som kommer i kontakt med våldsutsatta kvinnor.

Så används Acta Publica på advokatfirman Delphi

Så används Acta Publica på advokatfirman Delphi

Henrik Bengtsson, specialist inom bland annat immaterialrätt, IT-rätt och personuppgiftsfrågor, har använt Acta Publica sedan hösten 2016. Som partner på advokatbyrån Delphi, en av Sveriges största bolag för affärsjuridik, är Henrik Bengtsson i behov av att löpande ta del av ny praxis och händelseutvecklingen på hans specialistområden.

– Med Acta Publica får jag informationen i tid, säger Henrik Bengtsson. Genom dagboksbladen, målsammanställningarna och stämningsansökningarna så kan han ligga steget före eftersom han vet vilka mål som pågår och vilka domar som kommer.

– Att inte veta vilka domar som snart kommer falla eller vilka mål som pågår just nu, det kan få konsekvenser för våra kunder. Om man vet vilka mål som pågår i domstolarna behöver man inte bli överraskad av att en dom rörande en viktig rättsfråga kommer säger han.

Henrik Bengtsson rekommenderar Acta Publica till andra jurister och advokater.

– Acta Publica innehåller dels väldigt mycket material, men det är framförallt en del material som jag upplever inte finns i andra
databaser.

Tack vare automatiska bevakningar så håller Henrik Bengtsson sig uppdaterad kring de områden som är intressanta för hans profession.

– Tack vare Acta Publica så får jag möjlighet att hålla mig á jour och att alltid ha tillgång till uppdaterad och relevant information.

Acta Publica hjälpte Uppdrag Granskning avslöja islamistiska nätverk

4000 namn på europeiska islamister. Det innehöll filerna som Uppdrag Granskning tog del av i samarbete med tyska public service. Namnen kommer från en läcka från Islamiska Statens egen säkerhetstjänst.

– Vi har gått till botten med de svenska namnen på listan. Med hjälp av bland annat er databas har vi hittat domar, strafftidsbeslut, t.om. skilsmässoprocesser där vi har kunnat se hur de här namnen hör ihop. Vi har kunnat kartlägga nätverk och upptäckt en man som har organiserat jihad i 20 års tid, säger Axel Gordh-Humlesjö på Uppdrag Granskning.

Acta Publicas VD Christian Tamker presenterar arkivet för SVT i Göteborg

Acta Publicas VD Christian Tamker presenterar arkivet för SVT i Göteborg

SVT:s Uppdrag Granskning var en av de första redaktionerna som tecknade sig för nystartade Acta Publica. Nyttan har varit stor. Med hjälp av Acta Publicas arkivfunktion har den grävande redaktionen bara i detta gräv hittat hundratals myndighetsdokument där de svenska jihadisterna förekommer.

– Vi har kunnat se hur äldre generationer har suttit på samma anstalt som de yngre förmågorna vid samma tidpunkt.

Enligt Säkerhetspolisen utgör de unga män som har återkommit från Syrien det stora hotet på svensk mark. Men bakom de unga jihadresenärerna står betydligt äldre personer som organiserar nätverken, samlar in pengar och producerar propaganda.

“Mäklaren” kallas Uppdrag Gransknings huvudperson Säpo. Hans roll har tidigare varit okänd men på onsdagen avslöjas han av Uppdrag Granskning.

– Han binder ihop nätverken, står i skuggan och finansierar. Vi hittade en dom om bokföringsbrott som ledde oss vidare till en förundersökning där vi hittade brev adresserade till al-Qaida-ledare, säger Axel Gordh-Humlesjö.

Programmet sänds kl. 20.00 på SVT1.

Bekämpa mäns våld mot kvinnor med Acta Publica

My Vingren. Foto: David Lagerlöf

My Vingren. Foto: David Lagerlöf

Acta Publica har Sveriges mest omfattande arkiv över rättsdata och har sedan starten hjälpt enskilda kvinnojourer och skyddade boenden med kvalitetssäkrade bakgrundskontroller. Nu formaliserar vi tjänsten och gör den tillgänglig för alla som i sitt arbete kommer i kontakt med våldsutsatta kvinnor och männen som använder våld.

– Den senaste tidens uppmärksammade brottsfall visar hur myndigheternas bristande riskbedömningar kan få katastrofala följder. Acta Publica har varit avgörande när vi blivit tvungna att göra egna riskbedömningar, säger Jenny Eriksson på det skyddade boendet MKFB.

En bakgrundskontroll visar våldsutsatta kvinnor att de inte är ensamma, då forskning visar att våldsutövande män ofta upprepar sitt beteende i nya relationer. Det förtydligar att ansvaret ligger hos gärningsmannen. Det hjälper kvinnan i uppbrottsprocessen.

Nu erbjuder vi kraftigt rabatterade bakgrundskontroller till ideella organisationer som kommer i kontakt med våldsutsatta kvinnor. Företaget stärker också sin kompetens inom området genom att rekrytera My Vingren, prisbelönt journalist och researcher och tidigare verksamhetsledare på Stockholms tjejjour.

– Det finns många riskfaktorer när man gör en riskbedömning och allt handlar inte om tidigare kriminalitet. Män som vill kontrollera sin omgivning förekommer inte sällan i utdragna tvistemål till exempel, säger My Vingren.

Acta Publicas arkiv omfattar bl.a. domar, strafförelägganden, besöksförbud och strafftidsbeslut med upp till 15 års historik.

– Om vi ska få bukt med mäns våld mot kvinnor så måste alla hjälpa till. För oss är det självklart att bidra med vad vi kan, säger Christian Tamker, VD på Acta Publica.

Acta Publica rekryterar VD från Retriever

Foto: David Lagerlöf

Foto: David Lagerlöf

Christian Tamker tillträder som verkställande direktör i arkivtjänsten Acta Publica.

Christian Tamker kommer närmast från ett arbete som Customer Development Manager på Retriever och har tidigare arbetat med försäljning och affärsutveckling på Affärsdata, Svenska Market Manager Partner AB och Confidence.

– Det här är en stor utmaning. Jag var med i uppstarten av produkten Business på Retriever och kunde även följa Allabolag.se växa från sin första besökare till att bli en succé. Att kunna vara delaktig från uppstart av en ny produkt är något jag älskar, säger VD Christian Tamker.

Acta Publica är en sammanslagning av Nyhetsbyrån Sirens och Piscatus arkivtjänster. Redan från starten tillhandahåller bolaget fler arkiverade myndighetsdokument än någon annan kommersiell aktör.

– Målet är att bli ännu större och kunna erbjuda ännu bättre tjänster, berättar projektledare Mikael Ekman. Nu tittar vi på ett projekt med retroaktiv skanning av domar tillbaka till 70-talet.

– Från Sirens sida är vi mycket nöjda med rekryteringen. Vi är helt trygga med att han kommer att förvalta våra arkiv på bästa sätt, säger Sirens VD Matti Larsson.

Nyhetsbyrån Siren och Piscatus slår samman verksamheter – skapar tillsammans Sveriges största arkiv med domar och myndighetsbeslut

Nyhetsbyrån Siren och Piscatus har sedan flera år konkurrerat om att vara den största innehållsägaren av domar och andra myndighetshandlingar. Nu bildar de forna konkurrenterna ett gemensamt bolag där de erbjuder ett sammanslaget arkiv som innehållsmässigt är vida överlägset allt annat på marknaden.

– Tillsammans blir vi starkare och får större resurser för utveckling av verksamheten. Vår ambition är att vara den självklara leverantören av arkivtjänster med verktyg för kvalificerad research och möjligheter till gedigna kartläggningar av personer, bolag och företeelser, säger Matti Larsson, vd Nyhetsbyrån Siren.

Det gemensamma arkivbolaget kommer att ägas till lika delar av respektive part. Bolagsbildning är inledd och det pågår en process för att rekrytera en verkställande direktör till bolaget.

– Vi har höga ambitioner med det nya bolaget, säger Mikael Ekman, vd Piscatus. Samordningen medför redan från början en kraftig förstärkning av erbjudandet till befintliga och nya kunder och inom kort kommer vi att kunna lansera en större produktportfölj.

Nyhetsbyrån Sirens övriga verksamheter berörs inte av sammanslagningen.

Nyhetsbyrån Siren – Swedish Information, Research and News AB – ägs av bolagen Sparkwood Avenue AB, ZEP Media AB och Ägir AB. Piscatus ägs av Robert Aschberg, Mikael Ekman, Martin Fredriksson och Jiri Pallas. Tillsammans omsätter bolagen idag cirka 20 MSEK.