Möt några av våra kunder

Acta Publica har tusentals dagliga användare inom en lång rad olika branscher, företag och organisationer. Här kan du läsa vad några av dem tycker om våra tjänster.

” Med Acta Publica kan vi snabbt och effektivt ta del av information kring exempelvis rättsliga händelser för olika företag.”

– Johanna Blomé, produktchef, UC

UC är Sveriges ledande leverantör av digitala företags- och konsumentinformationstjänster. Sedan 1977 samlar bolaget in och omvandlar data och information till analyserade datamodeller och insikter som används i interaktioner mellan människor, företag och i samhället.

UC är en del av det nordiska företaget Enento Group som omsätter 1,63 miljarder svenska kronor och har 464 medarbetare på åtta orter i Finland, Sverige, Norge och Danmark.

Ett viktigt område inom UC, och Enento Group, är utvecklingen av hållbarhetsarbete och erbjudandet av ESG-tjänster som lanserats inom koncernen.

– Informationen från Acta Publica ger oss inom UC ett stort mervärde i vårt hållarbetsarbete. Genom Acta Publica kan vi på ett snabbt och effektivt sätt ta del av information kring exempelvis rättsliga händelser för olika företag, säger Johanna Blomé, Produktchef inom affärsområdet Business Insight.

”Ett förnämligt verktyg som sparar mycket tid för oss.”

– Marko Tuhkanen, advokat, Advokatfirman Tuhkanen

Advokatbyrån Tuhkanen använder sedan många år Acta Publicas tjänster för att göra research och hålla sig à jour med olika rättsfall. Sex advokater och jurister arbetar på byrån, som har kontor i Haparanda, Luleå och Boden. Byråns grundare är advokat Marko Tuhkanen.

– Jag använder i princip Acta Publica dagligen, berättar han. Det är ett förnämligt verktyg som sparar mycket tid för oss.

Fallet Esa Teittinen är en av Marko Tuhkanens kanske mest uppmärksammade bedrifter. Esa Teittinen dömdes till 15 års fängelse för det så kallade badkarsmordet i Solna 2009. En första resningsansökan avslogs. Efter åtta år i fängelset tog advokat Marko Tuhkanen över fallet.

– Det var ett omfattande ärende och jag tillbringade många timmar på att läsa in mig. Inte minst på dokument i Acta Publicas arkiv, säger advokat Marko Tuhkanen.

Advokat Tuhkanens grundliga arbete gav utdelning och Högsta domstolen beviljade hans resningsansökan. Efter en ny rättegång i Svea hovrätt avskrevs alla misstankar mot Esa Teittinen, som också fick över 8 miljoner kronor i skadestånd av staten.

”Acta Publicas research ger oss underlag för att påverka samhället”

– Ulrika Westerlund, sakkunnig, RFSU

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, har sedan grundandet 1933 arbetat med påverkansarbete och upplysning kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Föreningen bedriver ett aktivt arbete för att förändra normer, attityder och lagstiftning, både i Sverige, inom EU och globalt.

– Vi är en kunskapsbaserad organisation som bygger vårt arbete på forskning och fakta, säger Ulrika Westerlund, sexualpolitiskt sakkunnig på RFSU. Att anlita Acta Publica för avancerad research, kartläggningar och sammanställningar ger oss möjlighet att lägga mer tid och större resurser på analys och strategiarbete.

En viktig del i RFSUs påverkansarbete är att ta fram olika typer av underlag, skriva debattartiklar och tal, samt ge expertråd. Organisationen svarar på remisser och är med i referensgrupper när olika policyområden diskuteras. Utöver detta anordnas konferenser, seminarier och representanter från RFSU deltar i möten på FN- och EU-nivå.

– Det är väldigt viktigt att allt vi gör är grundat i kvalitetssäkrade fakta. Acta Publica har upparbetade verktyg och system som ger oss en stadig grund att stå på.

”Acta Publica hjälper oss att skydda barn och unga”

– Ulrika Toftered, vd, Lärarpartner

Lärarpartner bemannar sedan 2006 förskolor och skolor. Tjänsterna ska bidra till att vardagen fungerar för bolagets kunder samt attrahera fler pedagoger till branschen.

– Vi vill att våra kunder ska känna sig trygga med att anlita Lärarpartner. Med Acta Publicas hjälp gör vi utökade bakgrundskontroller på våra anställda vikarier i syfte att stärka barn och ungas skydd mot brott och kränkningar.

Kontrollerna hos Acta Publica utgör ett komplement till det utdrag ur belastningsregistret (2010:800), som alla som arbetar i förskola och skola måste visa.

– Min upplevelse av Acta Publica är att de alltid är lyhörda och tar vårt behov på allvar. De är snabba med att återkoppla och har hjälpt oss med analys vid de tillfällen vi önskat djupare information och förståelse.

För Lärarpartner betyder samarbetet med Acta Publica att bolaget med ökad trygghet kan matcha uppdragen från kund med rätt person på rätt plats.

”Arkivet är en guldgruva för research”

– Christian Holmen, Grävchef, Tidningen Expressen

Christian Holmén är en av Sveriges mest prisbelönta undersökande journalister. Fem gånger har han vunnit föreningen Grävande Journalisters Guldspade och tre gånger har han nominerats till Stora Journalistpriset.  Han arbetar som grävchef på Expressen, vilket innebär att han är chef för tidningens undersökande journalistik.

– Acta Publica är förmodligen vårt mest använda verktyg. Vi är i princip alltid inloggade för att gräva fram nyheter eller kartlägga intressanta personer eller företeelser.

Expressens reportrar använder framför allt arkiven och de olika monitortjänsterna.

– Arkivet är en guldgruva för research. Det finns inget annat arkiv där man med en enda sökning kan få träffar i dokument från fler än 600 myndigheteter, allt från anmälningar till Allmänna reklamationsnämndens till beslut i överklagandenämnden för studiestöd.

Acta Publicas monitortjänster använder Expressen för att i realtid få kännedom om nya dokument som handlar om det som tidningen arbetar med.

– Acta Publica har gjort den undersökande journalistiken både betydligt enklare och väsentligt bättre. Research som tidigare tog flera veckor går nu att genomföra med några sekunder vid datorn.