Några av våra specialister

Researchers på Acta Publica är väl kvalificerade inom ett brett spektra av granskningar. Här kan du läsa mer om några av oss.

Specialist på politisk och religiös extremism

Mikael Ekman

Mikael Ekman är ansvarig för Acta Publicas researchavdelning och är en av landets ledande experter på högerextremism med en mångårig bakgrund på Expo.

Tillsammans med den undersökande journalisten, och sedermera bestsellerförfattaren, Stieg Larsson publicerade han 2001 verket Sverigedemokraterna: den nationella rörelsen. Han är också medförfattare till boken Sverigedemokraterna från insidan som kom ut 2004.

Mikael Ekman konsulteras ofta i utredningar rörande politisk extremism. Han har också en lång erfarenhet av att arbeta som producent för program inom rättsområdet som till exempel Efterlyst och Trolljägarna.

Specialist på nätresearch

Martin Fredriksson

Bolagets kartläggningar av sociala medier och Darknet leds av en av Sveriges främsta researchers, Martin Fredriksson. Han har under sin tidigare journalistkarriär nominerats till Stora Journalistpriset både för sitt kunnande inom databasanalyser (2017) och för att med ”banbrytande men kontroversiella metoder” ha avslöjat personerna bakom Flashbacks anonyma hatinlägg (2014).

Martin Fredriksson belönades med Föreningen Grävande Journalisters utmärkelse Guldspaden 2013 för ”en banbrytande och innovativ research som innebar ett genombrott och gav ny kunskap om det anonyma näthatet”.

Martin Fredriksson har utarbetat en metodik för att granska såväl öppna Internetforum som slutna grupper där användarna i förmodat skydd av ett alias kan göra sig skyldiga till hetsbrott och annan kriminalitet. I flera forum på Darknet har Acta Publica möjlighet att koppla anonyma användaralias till personer.

Specialist på organiserad brottslighet

Matti Larsson

Matti Larsson har lång erfarenhet av granskningar av organiserad brottslighet. Han är en av de prisnominerade författarna till verken ”Svensk Maffia – en kartläggning av den organiserade brottsligheten” och ”Svensk Maffia – fortsättningen”.

Matti Larsson har också varit redaktör på Reporto, förlaget för undersökande journalistik, och publicerat granskande böcker inom områden som islamisk extremism, ”Jihad” av Magnus Sandelin, människohandel, ”Handelsvara: Kvinna” av Johanna Bäckström Lerneby, och organiserad brottslighet, ”Helvetet inifrån” av Lasse Wierup och Daniel Olsson. 

Med en MBA och MSc-examen i företagsekonomi och studier i näringslivsjournalistik har Matti Larsson goda kunskaper i ekonomiska granskningar av företag och privatpersoner. Han har nominerats till Stora journalistpriset och två gånger till Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden.

Robert Aschberg
Specialist på näthat

Robert Aschberg

Robert Aschberg är en av Sveriges mest kända undersökande tv-journalister med en gedigen journalistisk bakgrund från bland annat Expressen, TV3 och Aftonbladet.

Robert Aschberg har omfattande kunskap om organiserad brottslighet, högerextremism och näthat. Han har varit programledare för program som Efterlyst, Insider och Trolljägarna.

Robert Aschberg är också verksam i Stiftelsen Expo.

För sina granskningar har han erhållit Stora Journalistpriset. Han är sedan 2019 ordförande i Publicistklubben.